Portugal Fakta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta Portugal

 

Portugal med fastland och Atlantöar omfattar en yta på 92 391 km2 och ca 11 milj.invånare. Av landets 18 län har vi svenskar några klara favoriter: Lissabon, Faro, Porto, Madeira och Azorerna.  

 

 

Praktiska Råd & Tips

 

Pass: Skall med, kontrollera giltighetstid.

Valuta: Euro, bäst att växla i Sverige. Tag gärna med sedlar i mindre valörer. Spara på mynt, bra att ha till tunnelbanan, bussar och dricks. Alla kända kreditkort accepteras. Ofta dålig växelkurs om du vill växla kronor på plats.

EU försäkringskort: Beställ på www.forsakringskassan.se

Försäkring: Kolla din hemförsäkring, hör med arbetsgivaren om du reser i tjänsten, köp en tilläggsförsäkring hos Gouda eller Europeiska.

El: Som i Sverige, kontakten passar.

Mobil: Fungerar, stäng av mobilsvar och kontrollera priser med din leverantör.

Dator: Det är dyrt att surfa, det finns Internetkaféer och många hotell har datorer.

Dricksvatten: Köp på flaska. Restaurangerna serverar bra vatten, det kan dock ha lite bismak ibland.

Apotek: Avreglerat, det finns många och bra apotek med långa öppettider.

Post: Posten på Avenida Liberdad har öppet varje dag till 22.00.

Dricks: Skall man såklart lämna, 5-10% beroende på ställe.

Klädsel: Man klär sig snyggt och gärna i kostym. Viktigt om du reser i tjänsten. Shorts och bara armar passar illa i Lissabon. Strikt klädkod om du vill besöka någon av alla de vackra kyrkor som finns. Sköna skor med bra sulor är ett måste.

Packa ner: Paraply eller lätta regnkläder, på vintern sittdyna för uteserveringen.

Körkort: Om du skall hyra bil räcker det med svenskt körkort.

Bilhyra: Du kan beställa hyrbil redan i Sverige, kan hämtas ut på flygplatsen eller lokalt. Du kan även hyra på plats men tänk på att det kan vara svårt att få bil med kort varsel om du reser över stora helger eller under semestertid.

Trafik: Livlig, minst sagt. I Lissabon är det ingen idé att ha bil, det är långa köer och hopplöst att parkera. Skall du köra utanför Lissabon tänk på att det är hög olycksstatistik, snabba filbyten, svårt med skyltar och stopp vid vägtullar.

Gör klart med din resplan innan du sätter dig i bilen. Det är lag på att använda bälte och förbud mot att använda  mobil!

Från flygplatsen till Lissabon: Taxi är billigt och bra och rätt att anlita om du skall bo inne i Lissabon. Tips, när du kommer ut från ankomsthallen, gå direkt ut till höger i terminalen, tag rulltrappan upp till avreseplan och direkt ut till vänster. Här finns gott om taxi och du behöver sällan köa. Samma sak när du skall resa hem. Resan tar 15 min från city.

Nyhet! Tunnelbana från flygplatsen: Röda linjen mellan Aeropuerto och S.Sebastiao. Knutpunkter för byte till övriga linjer samt tåg mot Sintra och Cascais.

Flygbuss: När du kommer ut från ankomsthallen, fortsätt rakt fram, gå förbi den långa taxikön! och invänta flygbussen. Snabbt, smidigt och billigt. Betala ombord. Tänk på att ha små valörer på sedlar. Bussen stannar på flera bra stationer inne i Lissabon, slutstation vid Cais do Sodre.

Från flygplatsen till Estoril och Cascais: tag taxi eller buss in till Cais do Sodre i Lissabon, där du tar pendeltåget till Estoril & Cascais. Det känns nämligen livsfarligt att åka taxi på motorvägen mellan flygplatsen och Cascais, hastigheten är ofta mycket hög, dessutom är det många chaufförer som inte hittar och som endast talar Portugisiska. Vi talar av mångårig erfarenhet och mindre trevliga upplevelser.

Förbeställ en privat transfer om du ska bo i Estoril eller Cascais.

 

Bengtsson© 2010 • Privacy Policy • Terms of Use

www.portugal-turist.se