Portugal Lissabons omgivningar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att ta sig utanför Lissabon

 

 

Från ”Cais do Sodre” den stora knutpunkten går färjor över Tejofloden till bla Cacilhas, en charmig knutpunkt för bussar som går österut längs kusten.

Åk vidare med spårvagn eller buss från den nya terminalen.

Ät en god lunch på Restaurang Marisqueira ”Vale do Rio” precis i hamnen. Här hittar du Mil efter mil med sandstrand, en kul bussresa från Cacilhas till Caparica.

Buss till den oerhört charmiga fiskebyn Sesimbra, här kan man gott lägga in en övernattning eller två.

 

Ta spårvagn eller tåget till gamla hamnen – Docas på Lissabon sidan. Här finns gott om trevliga restauranger. En charmig stadsdel där det är fullt ös på kvällar och nätter. Ligger alldeles nedanför Punte 25 Abril, bron som liknar Golden Gate. Jesusstatyn (som i Rio) står mäktigt på andra sidan Tejo.

 

Sintra, den gamla staden som klättrar lämgs bergskedjan Serra de Sintra. Det var hit de gamla portugisiska kungarna tog sin tillflykt under sommaren. Här är grönt, svalt och regnar mycket. Den är med på Unesco’s lista över världsarv. Tåg eller lokalbuss är bästa sättet att ta sig hit. Det är bra förbindelser med tåg från den vackra stationen vid Rossio.

  

Estoril och Cascais

Enklast och trevligast är tåget från Cais Do Sodre. Köp biljett i luckan, tur & retur.

Åk till slutstationen eller gå av i Estoril, passera under tunneln ut på strandpromenaden och gå mot Cascais. Tag med badkläder, finns härliga och naturliga havspooler där man kan bada i kallt och friskt Atlanthav. Man måste tycka om kalla bad!

 

Vid stationen i Cascais finns en buss som kör ringlinje, bra sätt att ta sig runt och att se lite av omgivningarna. Hoppa av där det passar. Betala med mynt ombord. I centrum och längs kusten finns små cykelkiosker, här får du låna en cykel under dagen mot uppvisande av legitimation, pass eller körkort. Hjälmar finns inte.

 

Det är en gåvänlig ort, fortsätt hela kustvägen västerut, massor att se. Fyrar, naturfenomenet ”Boca do Inferno” där havet stormar in. Bra fikastopp och många och bra restauranger för lunch och middag.

 

Du kan fortsätta med buss från Cascais till Praia do Guincho, fin strand med gott om surfare och ihärdiga vindar.

Vid Cabo da Roca ligger fyren som markerar Europas västligaste punkt. Otroligt mäktigt. 

 

Bengtsson© 2010 • Privacy Policy • Terms of Use

www.portugal-turist.se